Wednesday, January 25, 2012

1.6 - Jenis tanah Tanaman Durian

Pokok durian perlu ditanam dikawasan tanah yang mempunyai kesuburan yang tinggi dan biasanya tanah yang mempunyai jenis tanah peroi dalam, tanah lom liat berpasir dan tanah lom liat.Elakkan dari menanam ditanh gambut dan tanah jenis bris.

Pokok durian yang ditanam dikawasan rata mempunyai risiko yang tinggi untuk penyakit kanker/bengkak cerana batang yang selalu bermula dari bahagian akar dan terus merebak ke bahagian batang dan dahan durian.
Kanker durian juga dikenali sebagai Phythopthora palmivora.

Penyakit kanker ini boleh merebak apabila berlakunya lebihan air dalam tanah dan bertakung. Ini mengakibatkan tanah menjadi masam, akar pokok terendam dan menyebabkan kulat mudah merebak. Perkara begini memang tidak dapat dielakkan daripada berlaku sekiranya hujan turun dengan lebat dan tiada sistem peparitan yang sempurna. Oleh itu, digalakkan membuat istem peparitan yang dikawasan air yang bertakung/di tempat yang rendah dan menyalurkan lebihan air keluar dari kebun.

Pokok yang dijangkiti akan mengeluarkan tompokkan warna perang kehitaman pada batang/dahan dan mengakibatkan pengeluaran cecair damar yang berwarna coklat. Tompokkan coklat kehitaman ini menandakan pokok berada pada tahap yang serius dan memerlukan tindakan pencegahan yang cepat supaya tidak merebak dan menjadi lebih teruk lagi.

Kesan yang paling ketara dan jelas dapat dilihat ialah biasanya daun pokok akan gugur dan meninggalkan ranting, dikuti ranting akan menjadi kering dan mati.Manakala  tunas air akan keluar dari dahan dan batang, Adakalanya mengeluarkan bunga dan buah untuk kali yang terakhir. Ini boleh mengakibatkan pokok menjadi mati secara perlahan-lahan.
Oleh itu, pokok yang dijangkiti perlu dirawat dengan segera dan berulang.

Tindakan pencegahan :
  1. Kikis kulit yang diserang dengan menggunakan parang/pengikis besi sehingga sampai terlihat batang kayu.
  2. Selepas itu, sapu dengan racun kulat yang disyorkan seperti alliette, ridomil 75WP dengan menggunakn berus cat pada bahagian yang diserang. Sisa kulit tercemar perlu dibuang keluar dari kebun.
  3. Gunakan racun kulat mengikut kadar yang disyorkan.
  4. Ulangi rawatan selang 2-3 minggu sekali sehingga pulih                                                                                                                                 

No comments:

Post a Comment