Thursday, February 24, 2011

LIMAU MADU

LIMAU MADU

Nama saintifik bagi Limau Madu ialah Citrus suhuiensis dan ianya tergolong dalam keluarga Rutaceae.
Pokok limau madu merupakan tanaman yang berpotensi tinggi untuk dimajukan dan mendapat permintaan yang mengalakkan dikalangan peminat buah-buhaan tempatan. Ini kerana buah limau madu mempunyai rasa yang manis, kandungan jus yang tinggi, saiz buah yang baik dan kurang mempunyai serat serta hampas.
Tanaman limau tidak mempunyai musim yang utama tetapi pengeluaran buah limau adalah berdasarkan kepada keadaan iklim semasa, bentuk mukabumi dan kesesuaian tanah.
Bagi penanaman pokok limau madu pula, perkara yang perlu dititikberatkan ialah penentuan jarak dan sistem tanaman. Jarak tanaman yang disyorkan untuk tanaman limau ialah 6 meter x 6 meter dengan menggunakan sistem segiempat sama. Kepadatan pokok bagi keluasan sehektar ialah 277 pokok.
Pokok limau madu boleh dibiak dengan menggunakan kaedah pembiakan tut
( pengakaran ). Pembiakan tut ini biasanya mengambil masa lebih kurang 30 - 45 hari untuk mengeluarkan akar dan seterusnya dialihkan ke dalam polibeg kecil.
Secara umumnya, pokok limau madu mula mengeluarkan hasil pada umur 2 hingga 3 tahun selepas di tanam dan pengeluaran buah amat bergantung kepada penjagaan yang sempurna dari awal penanaman sehingga mula berbuah.
Varieti limau yang ada ditanam di kawasan ladang UPM ialah Limau Madu dan Limau Langkat.

 

No comments:

Post a Comment